Op 8 maart organiseerde ‘De voedingsketen verduurzaamt’ een infodag over de stand van zaken van een aantal projecten. Het initiatief dat in 2013 startte, verenigt de volledige keten: zowel ABS, Boerenbond, de Belgian Feed Association, Comeos, Fevia, ILVO, Vlaanderen, Rikolto en Unizo werken mee. Tijdens een deelproject slaagde één varkenshouder er in om één ronde antibioticavrij te voltooien. Maar er is wel een meerkost van zo’n 5 cent per kilo.
Sinds 2015 zijn er ‘action labs’ actief rond uiteenlopende thema’s: van Belgisch biobrood, over de verwerking van voedseloverschotten, een 100 procent Belgische visburger, Belgische soja tot antibioticavrije varkensproductie. In laatstgenoemd ‘action lab’ zochten de projectpartners ABS, Nutrika, Debra Group en Carrefour naar een manier om antibioticavrij varkensvlees te produceren. Zes varkenshouders stapten in het project: drie daarvan werden in het volledige opvolgtraject opgenomen. Zij leverden hun varkens aan Debra. Drie andere volgden eerder vanaf de zijlijn.
Bij de start van het project werd er een stand van zaken opgemaakt van de gezondheidstoestand en het antibioticaverbruik op de verschillende bedrijven. Tijdens een rondgang werd de bedrijfsorganisatie bekeken, de looplijnen, welke maatregelen al genomen werden, in welke conditie de dieren waren, wat de waterkwaliteit en -hoeveelheid was, wat de voederkwaliteit was enzovoort. Het project maakte daarbij gebruik van de Biocheck van UGent. Ook het vaccinatieschema werd onder de loep genomen.
Projectresultaten
Volgens Paul Cerpentier (ABS), die het project tijdens de studiedag voorstelde, is het mogelijk om zonder antibiotica varkensvlees te produceren. “Maar je moet wel steeds oog hebben voor het dierenwelzijn. Wanneer dieren ziek zijn en afzien, moet je ingrijpen.”
Eén van de bedrijven die aan de zijlijn het project volgde, is er in geslaagd een volledige ronde zonder antibiotica te volbrengen. “Maar er hangt wel een extra kostprijs aan vast, ondanks een betere voederconversie”, vulde Cerpentier aan. “Extra vaccinaties en extra uitrusting zorgen voor een geschatte meerprijs van zo’n 5 eurocent per kilo. Daarnaast is een continue aanvoer nodig, dus hebben we meer varkenshouders nodig.”
Cerpentier wees ook op de noodzaak van maximale vermarkting en verwaarding: “Als je maar 10 tot 20 procent onder het antibioticavrij label kan verkopen, dan wordt het een financiële uitdaging. Je moet de meerwaarde activeren door zo’n 80 procent onder het label te verkopen. En er is nood aan een lastenboek om het onderscheid tussen de reguliere stroom en de antibioticavrije stroom te kunnen maken.”
Verder zijn elektronische oornummers noodzakelijk. “Af en toe moet er toch eentje antibiotica krijgen. Die moet dan in het normale circuit terechtkomen. Met gewone nummers is dat erg omslachtig.”
De partners willen graag nog wat verder werken in het project want nog niet al hun ideeën zijn uitgewerkt. “In een vervolg willen we meer inzetten op de consument en we kregen ook al vragen tot samenwerking met opkopers van hammen. Wat ons betreft, is dit initiatief dus zeker niet ten einde.”
Bron: Hilde De Wachter in het vakblad Varkensbedrijf