De Europese Commissie heeft het doel gesteld om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te halveren tegen 2030. Uit een recent rapport, dat een overzicht geeft van de verkoop van antibiotica in 25 Europese landen, blijkt dat we goed op weg zijn om die doelstelling te behalen.
Elk jaar publiceert ESVAC de nieuwste cijfers. De organisatie, die onderdeel is van het Europees Geneesmiddelen Agentschap, ontwikkelde de meeteenheid mg/PCU om de verkoop van antibiotica goed in kaart te kunnen brengen. Met mg/PCU wordt de hoeveelheid aangeduid in verhouding tot de grootte van de veestapel en het geschatte gewicht van de boerderijdieren die antibiotica toegediend krijgen. In 2018 bedroeg de verkoop in de EU 118 mg/PCU. Tegen 2030 zou dit gereduceerd moeten zijn tot 59 mg/PCU.
Volgens de berekeningen van ESVAC werd in 23 EU-landen, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in 2021 gemiddeld 86 mg/PCU antibiotica verkocht. Hiermee is een derde van de voorgestelde reductie al bereikt.
De beste leerling van de klas is Denemarken
Hier bedroeg de verkoop in 2021 33 mg/PCU. België en Nederland deden het met minder dan 50 mg/PCU ook erg goed. In Polen werd dan weer de hoogste antibioticaverkoop gemeten. Over de periode van 2011 tot 2021 was het ook het enige land waar de verkoop toenam.
Ten slotte berekende ESVAC de verkoop van kritisch belangrijke antibiotica, zeg maar de soorten die ingezet kunnen worden als het gebruik van andere antibiotica niet meer doeltreffend is. Het is dus noodzakelijk dat er voor deze geneesmiddelen geen resistentie wordt ontwikkeld. Onder de kritisch belangrijke antibiotica rekent het agentschap cefalosporines van de derde en vierde generatie, fluorochinolonen, andere chinolonen en polymyxinen. Gemiddeld genomen is de verkoop gedaald met 46,5 procent sinds 2011.
Het gebruik van polymyxinen is met 80% het meest afgenomen
Toch wordt deze groep nog relatief veel verkocht. Het aandeel bedraag 2,6 procent van de totale verkoop in de veeteelt. Voor andere kritisch belangrijke antibiotica is dit steeds minder dan 0,2 procent. Ook is er nog veel verschil tussen de Europese landen. Terwijl in Denemarken zo goed als geen fluorochinolonen meer verkocht worden, is dit in onder meer Spanje, Portugal en Polen nog relatief hoog. De verkoop varieert daar tussen 3,4 en 14,8 mg/PCU.
Iedere maand Varkensbedrijf, thuis op de mat?
Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.