Het veevoederbedrijf Dumoulin lanceert een gepatenteerd voedingsconcept dat toelaat te vermijden dat biggen gecastreerd moeten worden.
Dumoulin, onderdeel van Groep AVEVE, met in België vestigingen in Kortrijk, Andenne, Moorslede en Hombourg, startte in 2014 startte het met de ontwikkeling van een nieuw voedingsconcept dat in september 2016 in het slachthuis Lovenfosse in Aubel werd beoordeeld.
De zintuiglijke tests gebeurden in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO. Er werden twee groepen ongecastreerde beren getest. Tijdens de laatste drie weken voor het slachten, kreeg één groep aangepast voeder. Het opzet van dit voeder was om door de spijsvertering ter hoogte van de dikke darm te verbeteren, de berengeur af te zwakken.
Een panel van ILVO-deskundigen voerden de geur- en smaaktesten uit. Volgens een mededeling van de fabrikant overtroffen hun resultaten alle verwachtingen:
- 8% berengeur waargenomen bij de controlegroep;
- 0% berengeur waargenomen bij de testgroep.
De chemische analyses bevestigden die geur- en smaaktesten:
- 12% van de varkens uit de controlegroep werd een skatolwaarde opgetekend die hoger was dan de kritische grenswaarde van 250 ppb.
- Bij 0% van de varkens uit de testgroep werd die kritische grenswaarde overschreden.
Hetzelfde stelde men vast voor androstenon. Alle waarden lagen onder de kritische grenswaarde van 3.000 ppb lagen.
Op basis van die resultaten werd een patent aangevraagd voor dit voedingsconcept gebaseerd op een betere darmwerking. Het voer kreeg de naam TAINTSTOP en wordt tijdens de landbouwbeurs Agriflanders voor het eerst voorgesteld.
Bron: Dumoulin – 11 januari 2017