Tegen 30 april 2021 moet jouw verzamelaanvraag ingevuld zijn. Zoals ieder jaar zijn er enkele nieuwigheden die belangrijk zijn. Zo vraagt het Departement Landbouw en Visserij vanaf nu een meer verfijnde aangifte van stallen, loodsen en gebouwen. Daarnaast is de procedure voor het aangeven van je deelname aan de subsidieregeling voor de brede weersverzekering vereenvoudigd in e-loket.
Een kort overzicht van de nieuwigheden die van toepassing zijn voor de varkenshouderij.
Aangifte stallen en gebouwen
Het Departement Landbouw en Visserij vraagt vanaf nu ook een meer verfijnde aangifte van stallen, loodsen en gebouwen met als hoofddoel inventarisatie. Vanaf 2023 zal er op vlak van de stallen een koppeling met de mestaangifte gebeuren. Tot vorig jaar werd via codes ‘1’ en ‘2’ slechts onderscheid gemaakt tussen respectievelijk hoofdgebouwen en andere stallen en gebouwen. In 2021 verdwijnen deze twee codes en worden alle gebouwen voorgedrukt met de code ’13’ (niet nader omschreven gebouw). Het is nu jouw taak om de voorgedrukte code ’13’ bij de perceelinformatie aan te passen naargelang de juiste objectcode gaande van ‘11’ tot en met ‘16’ in e-loket.
Enkele aandachtspunten:
- Stallen (code ‘11’):
- Voor deze code voeg je op vraag van de Vlaamse overheid ook een ‘unieke’ naam toe, zodat deze gemakkelijk in de mestbankaangifte teruggevonden kan worden.
- Productieloodsen en serres met productie:
- De constructies waarin teelten geproduceerd worden, werden voordien al apart aangegeven en worden dit jaar terug op dezelfde manier aangegeven (teeltcode + LOO of SER of SGM, etc.). Een voorbeeld hiervan zijn de serres voor de teelt van aardbeien. Voor loodsen zonder productie gebruik je gewoon code ‘12’.
- Eén gebouw met meerdere doeleinden:
- Wanneer een gebouw meerdere types omvat, mag het gebouw gesplitst worden en elk deel worden aangeduid met de juiste code. Dit is echter niet verplicht maar dan dient de aangifte wel te gebeuren met de code die het hoogst in bovenstaande tabel staat. Een voorbeeld hier kan zijn wanneer een stal ook gebruikt wordt voor wat opslag van materiaal. Duid dit dan best met code ‘11’ aan wanneer je deze niet splitst.
- Ontbrekend gebouw:
- Wanneer één van je gebouwen niet meer bestaat, dan moet je dit schrappen in de verzamelaanvraag. Wanneer een gebouw van de types ‘11’ t.e.m. ‘16’ ontbreekt, dan moet je dit als een nieuw perceel toevoegen.
Afsluiten van een brede weersverzekering
Net zoals het voorbije jaar kan je kiezen om voor je openluchtteelten een brede weersverzekering af te sluiten. Het invullen van de brede weersverzekering in e-loket werd vereenvoudigd. In tegenstelling tot vorig moet je niet meer aangeven voor welke teelten of percelen je een verzekering wil afsluiten. Nu moet je enkel aanduiden in e-loket bij welke verzekeraar je een verzekering gaat afsluiten.
Daarnaast zijn er voor 2021 in totaal zeven polissen erkend via Agriver, Hagelunie, KBC verzekeringen, Nuytten verzekeringen, OFH/BFAO, Vanbreda Risk & benefits en Vereinigte Hagel. Let op, de opgegeven naam van de verzekeraar op 30 april is vanaf campagne 2021 bindend voor de subsidie. De Vlaamse overheid komt opnieuw tussen met een subsidie die 65 procent van je jaarlijkse verzekeringspolis bedraagt.
Het rampenfonds dooft uit en enkel agrarische ondernemers die een brede weersverzekering hebben kunnen er aanspraak op maken tot en met 2024. Belangrijk om te weten is dat wanneer je toegang tot het rampenfonds wil voor je niet-verzekerde teelten, minstens 25 procent van je areaal hoofdteelt verzekerd moet zijn via één van de erkende brede weersverzekeringen. Een PV van de schattingscommissie blijft voor de niet-verzekerde teelten noodzakelijk.
Tekst: FDL naar Amelie Grammen – SBB Accountants & Adviseurs